Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το Κατσίκι απαντάει στις ερωτήσεις σας. Φιλοσοφία vs Iστορία και αρχαιολογία

 Eρώτηση
Ανώνυμος είπε...

Αγαπώ τα φιλολογικά. Είμαι ανάμεσα στην Φιλοσοφική και την Ιστορία-Αρχαιολογία.
Θέλω ιστορία-αρχαιολόγία..Αλλα ποιά είναι η γνώμη σου?

Απάντηση

Πρώτα από όλα θα κάνουμε σύντομη παρουσίαση  των δύο τμημάτων. 

Καθαρόαιμο τμήμα Φιλοσοφιας έχει μόνο η Πάτρα. Αθήνα Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα το τμήμα λέγεται Φιλοσοφία, Παιδαγωγικής και  ψυχολογίας- φιλοσοφικών και κοινωτικών σπουδών (η δεύτερη σου προσφέρει περισσότερες επαγγελματικές διεξόδους)

Οι εγεγραμμένοι φοιτητές του τμήματος της Αθήνας είναι  4000 (2200 οι ενεργοί) ενώ το τμήμα των Ιωαννίνων έχει πάνω 1500 ενεργούς φοιτητές. (ικανοποιητικό ποσοστό).

Όταν βγάλεις το τμήμα φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας – Φιλοσοφικών και Κοινωνικών σπουδών μπορείς μετά το τέλος να  εργαστείς στη δημόσια ή στην ιδιωτική εκπαίδευση (κάνοντας φιλολογικά μαθήματα). Και  σε ιδρύματα προστασίας της ψυχικής υγείας παιδιών, αλκοολικών, χρονιών ασθενών κτλ.


Τμήμα φιλοσοφίας (Πάτρα)έχει μόνο η Πάτρα. Γενικά δεν δίνονται  επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους στο επάγγελμα του φιλοσόφου στις μέρες δεν είναι πια βιοπορικό. Πολλοί λίγοι απόφοιτοι θα απορροφηθούν σε ερευνητικά κέντρα ή σε εκδοτικούς οίκους , πολλοί θα απορροφηθούν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ  οι περισσότεροι θα ασχοληθούν με άσχετο προς το αντικείμενο της σχολής επάγγελμα.   

Συνεπώς απέρριψε το τμήμα της Πάτρας.

Ιστορία και Αρχαιολογίας           (υπάρχει και ένα τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά δε θα ασχοληθώ αφού έχει λιγότερες επαγγελματικές προοπτικές)

Πολύ ενδιαφέρον τμήμα.  Λειτουργούν τμήματα σο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και στην Κρήτη.
Όπως  λέει και το όνομα υπάρχουν δύο τομείς η Ιστορία και η Αρχαιολογία. Η ιστορία αναφέρεται κυρίως στα γεγονότα που έχουν καταγραφεί από διάφορους ιστορικούς. Η αρχαιολογία είναι  σε έργα τέχνης, κτήρια που έχουν ή διασωθεί εώς τις μέρες μας αλλά και αντίστοιχα που δεν έχουν διασωθεί και  υπάρχουν καταγραφές.

Το τμήμα διαρκεί 8 εξάμηνα οι εγγεγραμμένοι είναι περίπου 8000 με περίπου του μισούς ενεργούς.( για Αθήνα). Επίπλεον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αφού μπεις και κάνει κάποια έτη πρέπει να διαλέξεις κατεύθυνση ( Ιστορία, Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνης).

Επαγγελματικά και εκεί μπορείς  να δουλέψεις στη δημόσια ή στην ιδιωτική εκπαίδευση δουλεύοντας ως φιλόλογος . Αλλά και ως υπάλληλος (σε εξειδικευμένη θέση στην Αρχαιολογική υπηρεσία σε βιβλιοθήκες και σε κέντρα μελετών) ή σε ομάδα ανασκαφών.

Συμβουλή του Κατσικιού: Αφού έγινε μια παρουσίαση των τμημάτων θα πω την γνώμη μου. Συμφωνώ μαζί σου  και σε συμβουλεύω να ακολουθήσεις το τμήμα της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας. Πρακτικά να βρεις δουλειά ως φιλόλογος είναι πάρα πολύ δύσκολο (όποια σχολή σχετική  και να έχεις τελειώσει  το επάγγελμα του φιλολόγου έχει κορεστεί . Στην Ιστορία και στην Αρχαιολογία υπάρχει και εκεί η ίδια ανεργία να βρεις δουλειά ως φιλόλογος αλλά μπορεί να εκμεταλευτείς την αρχαιολογία και να πιάσεις δουλειά σε μια από τις πολλές σχετικές υπηρεσίες που υπάρχουν στην χώρα μας. (μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα οικονομικά στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αρχαιολογία της).



1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ότι το τμήμα φιλοσοφίας της Πάτρας έχει δικαιώματα φιλολόγου με βάση νόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book