Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το Κατσίκι απαντάει στις ερωτήσεις σας.


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας!
Κατσικάκι για πες τη γνώμη σου.
Θεωρητική ή θετική?
Αγαπημένα μαθήματα: Ιστορία,Αρχαιοελληνική γραμματεία,Νεοελληνική γραμματεία,χημεία βιολογία!!
Θεωρητική ή θετική λοιπόν??
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρώτα πρέπει ρίξεις βάρος στον εργασιακό κλάδο που σε ενδιαφέρει και στην συνέχεια την κατεύθυνση που θέλεις να ακολουθήσεις.  Σταμάτα να κοιτάς μαθήματα και ψάξε επαγγέλματα γιατί με τα μαθήματα αυτά θα ασχοληθείς 2 χρόνια (αν πας πρώτη Λυκείου τώρα) ενώ με αυτό που θα ακολουθήσεις θα ασχόλησε μια ζωή αν και δε θα καθορίσουν την υπόλοιπη ζωή οι εξετάσεις αυτές σίγουρα θα την επηρεάσουν.
Ανάλογα με αυτό που θέλεις να σπουδάσεις να διαβάζεις τα αντίστοιχα μαθήματα (που θα σε οδηγήσουν στον στόχο σου). Μη σε ενδιαφέρουν τα αριστεία και τα πρωτεία  ή να βγάλεις  το καλύτερο γενικό πρακτικά δε θα σε βοηθήσει  σε τίποτα (να σε ενδιαφέρουν τα μαθήματα που εξετάζεσαι πανελλαδικά ). Να στοχεύεις να  πάρεις σε αυτά  μεγάλο βαθμό και κυρίως να τα κατανοήσεις.
 Συνεπώς σε περίπτωση που διαλέξεις θετική να παραμελήσεις  τα Αρχαία, τα κείμενα (ακόμα και αν σου αρέσουν), θρησκευτικά,ρη και ιστορία (να διαβάζεις αλλά να μην στοχεύεις να πάρεις βαθμούς). Σε περίπτωση που διαλέγεις θεωτική παραμελείς φυσική, βιολογία, χημεία (αλλά όχι τα μαθηματικά γιατί μαθηματικά 3ης Λυκείου θεωρείται το πιο εύκολο μάθημα στις πανελλαδικές) και μπορεί να σου χρειαστούν .
Πολλοί λένε αν πρέπει να αρχίσουν φροντιστήριο από 1η Λυκείου ή 2 Λυκείου. Το Κατσίκι λέει ναι γιατί σημασία δεν είναι να ξέρεις καλά την ύλη αλλά  να την ξέρεις καλύτερα από τους άλλους (οι εξετάσεις είναι ανταγωνιστικές). Όταν αρχίσεις φροντιστήριο στο τέλος θα σου έχουν μείνει αρκετά πράγματα εμπειρικά και πιθανότατα να γράψεις πολύ καλύτερα από κάποιον που έκανε φροντιστήρια μόνο 3η Λυκείου και έκανε διπλάσιες ώρες φροντιστήριο από σένα.
Για να απαντήσω στην ερώτηση σου  πιστεύω ότι πιο εύκολη για σένα θα είναι η θεωρητική κατεύθυνση γιατί:
1)      Χημεία στην ΄Γ Λυκείου είναι οργανική (αρκετά διαφορετική από αυτή που γίνεται  Ά και ΄Β Λυκείου  αν και πιο εύκολη από της ΄Β δυστυχώς πρέπει να αρχίσεις από το 0 δεν παίζει μεγάλο ρόλο η Χημεία των προηγούμενων ετών).
2)      Τα κείμενα (λίγο πολύ) έχουν  παρόμοιο στυλ (πιο δύσκολα όμως) είναι και της ΄Γ Λυκείου (συνεπώς θα σου αρέσουν)
3)       Η Βιολογία της ΄Γ Λυκείου (Θετικής Κατεύθυνσης) είναι τελείως διαφορετικές από τις άλλες Βιολογίες που έχεις κάνει ως τώρα. Επικεντρώνεται στην γενετική  (DNA, RNA,..) και στους νόμους του Μendel) μικρή σχετικά. Συνεπώς και πάλι δε θα σε βοηθήσουν πολύ οι γνώσεις Βιολογίας των προηγούμενων ετών).
4)       Ιστορία δεν είναι δύσκολο μάθημα αλλά απαιτεί αποστήθιση. Για αυτό πήγαινε σε ένα βιβλιοπωλείο και αγόρασε τα 2 βιβλία Γενικής και κατεύθυνσης. Μην τα διαβάζεις ιδιαίτερα ένα κεφάλαιο το 3μηνο. Το δύσκολο στην ιστορία είναι οι πηγές που για να τις απαντήσεις (άριστα) πρέπει να έχεις κατανοήσεις πλήρως τα γεγονότα που περιγράφουν (εκεί μπαίνουν συνδυαστικά θέματα).  Το καλό είναι ότι η ιστορία γενικής κατεύθυνσης αναφέρονται σχεδόν στα ίδια πράγματα αν κατέχεις την Ιστορία κατεύθυνσης τότε κατέχεις και την Γενική (για αυτό δώσε ιδιαίτερη προσοχή).
5)       Έκθεση, αν πας θεωρητική έχεις περισσότερες προοπτικές να γράψεις καλύτερα Έκθεση από τα παιδιά της τεχνολογοθετικής κατεύθυνσης. Στα κοινά πεδία (αν στοχεύεις π.χ. παιδαγωγικά, οικονομικά έκθεση ο θεωρητικάριος έχει προβάδισμα).
6)      Για τα άλλα μαθήματα τα Λατινικά (είναι σχετικά εύκολα) αλλά στα Αρχαία πρέπει να ρίξεις βάση. Εφόσον πας θεωρητική άρχισε φροντιστήριο και να δώσεις στις μικρότερες τάξεις προσοχή στα Αρχαία ώστε να καλυφτούν τα κενά σου. Δυστυχώς όλοι στην θεωρητική από το πολύ διάβασμα σιχαίνονται τα Αρχαία.
Αν πας θεωρητική πρέπει να βελτιώσεις τα γράμματα σου (εφόσον δεν κάνεις καλά). Οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι κορίτσια  και κατά μέσο όρο τα κορίτσια κάνουν πιο ωραία γράμματα χωρίς μουτζούρες. Αν έχεις τέτοιες αδυναμίες διόρθωσε της όσο μπορείς γιατί οι φιλόλογοι είναι κομπλεξικοί σε αυτό το θέμα.



2 σχόλια:

  1. Aχ σ'ευχαριστώ πολύ!
    Πολύ αναλυτική δουλειά,κατανοητή και με βοήθησες πολύ.

    (Κι εμένα το ένστικτό μου θεωρητική μου έλεγε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Χημεία στην ΄Γ Λυκείου δεν ειναι μονο οργανικη ενα κεφαλαιο ειναι μονο(απο τα τρια) και η χημεια των προηγουμενων ετων πεζει αρκετα μεγαλο ρολο καθος αρκετα πραματα θεωρουνται δεδομενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book