Κυριακή 11 Απριλίου 2010

To κατσίκι απαντάει στις ερωτήσεις σας Χημικό vs Bιολογικό


 Eρώτηση
Ανώνυμος είπε...
Biologiko i ximiko?
Απάντηση
Χημικό vs Βιολογίκο
Πρόκειται για δύο παρεμφερή τμήματα. Από πλευράς δυσκολίας το χημικό είναι πιο δύσκολο τμήμα αφού εκτός από θεωρία έχει και περισσότερη πρακτική και υπολογιστικές ασκήσεις. Η βιολογία έχει περισσότερο μπλα μπλα αλλά και κάποια πρακτική.
Όσο αφορά την Βιολογία  λειτουργούν τμήματα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα και το τμήμα περιλαμβάνει επτά τομείς

Α) Βιολογίας κυττάρου και Βιοφυσικής
Β) Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας
Γ) Βοτανικής
Δ) Γενετικής και Βιοτεχνολογίας
Στ) Οινολογίας και ταξινόμησης
Ζ) Φυσιολογίας ζώων και οργανισμών
Οι φοιτητές στο τμήμα της Αθήνα και Θεσσαλονίκης  έχουν περίπου 1300 φοιτητές , της Πάτρας 550 και της Κρήτης περίπου 400.
Οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιολογίας μπορεί να εργαστούν ως
.Εκπαιδευτικοί (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), ερευνητές σε ερευνητικά κέντρα,  στα υπουργεία Γεωργίας ,ΤΠΕΧΩΔΕ, να ακολουθήσουν το κλάδο της υγείας  (σε Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας,, ομάδες προληπτικού ελέγχου Ελληνικού πληθυσμού, Μονάδες Προγεννητικής  Διάγνωσης Κληρονομικών ασθενειών, Διαγνωστικά κέντρα, Μονάδες κυτταρογεννετικής, Μονάδες εξωσωματικής Γονιμοποίησης).

Παρόλα αυτά με το  πτυχίο του Βιολόγου υπάρχει αρκετή δυσκολία ανεύρεσης εργασίας και απαιτείται εξειδίκευση. Εξειδικεύσης σε ένα τομένα αυξάνει τις επαγγελματικές προοπτικές. Ταχέως αναπτυσσόμενοι είναι οι τομείς Περιβάλλοντος, εξωσωματικής Γονιμοπιήσης και θαλάσσιας Βιολογίας.
Υπάρχει και το τμήμα Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη το οποίο αν και ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές (με μεγάλη βάση που παιρνούσε το 18) προσφέρει πολύ λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα από ότι η καθαρόαιμη Βιολογιά για αυτό δεν στο συνιστώ


Για την Χημεία τώρα. Υπάρχουν   τμήματα στην (Αθήνα , Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων, Κρήτης).
Στηγ Αθήνα οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι περίπου  1800 στην Θεσσαλονίκη 1700, στην Πάτρα 750, στα Γιάννενα 400 και στην Κρήτη 450.

Οι πτυχιούχοι μπορούν να εργαστούν  ι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε εργοστάσια παραγωγής  τροφήμων, καλυντικών, στην έρευνα, σε εργαστήρια νοσοκομείων ή κλινικών και στο Γενικό Χημείο του κράτους.

Σε συμβουλεύω αν σε ενδιαφέρει η Χημεία να σκεφτείς και τους Χημικούς Μηχανικούς θα έχεις όλα τα δικαιώματα των απλών χημικών αλλά και επιπλέον άλλα θα έχεις το ταμείο των Μηχανικών (ΣΕΜΒΕ) και θα έχεις δικαιώματα μηχανικών.

Συμβουλή του Κατσικιού: Αν θέλεις να ασχοληθείς με την εκπαίδευση να πας Χημεία. Η Χημεία διδάσκεται σε όλα τα έτη της δευτεροβάθμιας σε αντίθεση με την Βιολογία που διδάσκεται στα μισά και πολλά παιδιά κάνουν από το γυμνάσιο φροντιστήριο Βιολογίας(ακόμα και σε φροντιστήριο να δουλεύεις θα έχεις περισσότερη πελάτεια). Αντίθετα τα περισσότερα παιδιά  που πάνε φροντιστήριο Βιολογίας το δίνουν στις Πανελλαδικές (κυρίως θετική κατεύθυνση) συνεπώς το πελατολόγιο σου θα είναι πάρα πολύ περιορισμένο και στις δευτεροβάθμια αν δε κάνω λάθος διδάσκεται μόνο σε 3 από τις 6 τάξεις.

Αν δε σε ενδιαφέρει η εκπαίδευση να πας Βιολογία και να κάνεις εξειδίκευση σε ένα από τους  τομείς που σου έγραψα πιο πάνω (Θαλάσσια Βιολογία, εξωσωματική Γονιμοποίηση, Περιβάλλοντος).  Εγώ αν διιάλεγα θα διάλεγα Βιολογία (προσωπική άποψη δε σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και εσύ να έχεις την ίδια) Αν σε ενδιαφέρει η εκπαίδευση να διαλέξεις Χημικό.



4 σχόλια:

  1. Αγαπητό Κατσίκι...

    Να ξέρεις ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα είναι υπέρ της Βιολογίας σε σχέση με τη Χημεία. Ιδιαίτερα για το θέμα των πανελλαδικών (για το οποίο αναφέρεσαι στα φροντιστήρια) να σε ενημερώσω πως η Βιολογία Γενικής Παιδείας Γ Λυκείου επιλέγετε πάνω από το 50% των μαθητών για να δοθεί ως μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις... Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Χημεία ξέρεις πόσο είναι; 0!!! και αυτό γιατί η Χημεία δεν διδάσκεται στη Γ Λυκείου ούτε είναι από τα επιλογής μαθήματα. Και κάτι άλλο: στη Γ Λυκείου υπάρχει Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης και Χημεία Θετικής Κατεύθυνσης. Ψάξε να βρεις πόσοι χημικοί επιλέγουν να διδάξουν βιολογία... ελάχιστοι... αντιθέτως, ψάξε αν βρεις πόσοι βιολόγοι διδάσκουν χημεία... πάρα πολλοί... και ο λόγος είναι πως σε προπτυχιακό επίπεδο οι βιολόγοι κάνουν περισσότερη χημεία από ότι οι χημικοί βιολογία... τέλος στις τάξεις του γυμνασίου, οι φυσικοί ως πολυπληθέστερος κλάδος επιλέγει να κάνει χημεία παρά βιολογία, οπότε πάλι τα μαθήματα βιολογίας μένουν κυρίως για τους βιολόγους.... βέβαια γίνονται και από χημικούς, φυσικούς, φυσιογνώστες, αλλά με εξαίρεση τους τελευταίους οι υπόλοιποι επιλέγουν χημεία...

    Ελπίζω να βοήθησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eυχαριστώ RNAman,
    Επειδή δεν έχω βγάλει ούτε χημικό ούτε βιολογικό δεν μπορώ να ξέρω πόσο Χημεία κάνει ο Βιολόγος και πόσο Βιολογία κάνει ο Χημικός. Επίσης επειδή η Χημεία διδάσκεται ως μάθημα σε περισσότερες τάξεις από ότι η βιολογία υπέθεσα λανθασμένα πως ένας φροντιστηριούχος χημικός μπορεί να έχει περισσότερη πελατεία από έναν Βιολόγο.
    Επίσης έδωσα πανελλαδικές με το παλιό σύστημα που η Χημεία ήταν μάθημα κατεύθυνσης και ισότιμο με την Βιολογία, επιπλέον το δίναμε πανελλαδικές και στην δευτέρα Λυκείου και της δίναμε παραπάνω βάρος(συνεπώς θεωρούσαμε λανθασμένα ότι και σήμερα οι μαθητές φοβούνται την Χημεία περισσότερο (συνεπώς κάνουν περισσότερα φροντιστήρια) στην Χημεία.
    Το καινούριο σύστημα πλέον δεν απαιτεί πολλές γνώσεις χημείας στους μαθητές. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που ένας περνάει Χημικό ή Χημικών μηχανικών χωρίς να έχει καθόλου γνώσεις Χημείας.(συνεπώς υποβαθμίζεται ο ρόλος της)


    Ζητώ συγγνώμη από το παιδί που ρώτησε (σου έδωσα απάντηση με την δικιά μου επιχειρηματολογία που δυστηχώς ήταν λανθασμένη). Συνεπώς καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση θα σου προσφέρει και στο θέμα της εκπαίδευσης το Βιολογικό. Ευχαριστώ τον RNAman για τον χρόνο που αφιέρωσε για να γράψει την παρατήρηση του.

    Το Tsakos blog μελετά προσεκτικά τις ερωτήσεις σας (και προσέχουμε τι γράφουμε) παρόλα αυτά ενδέχεται να κάνουμε λάθος στις επιχειρηματολογία μας (όπως αυτό το παραπάνω)

    Για αυτο'με χαρά δεχόμαστε και κριτική (συμβουλή) φοιτητών-καθηγητών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποια ειναι η γνωμη σας για χημικων μηχανικων, βιολογια και φαρμακευτικη? μαλλον τις πιανω και τις τρεις και δεν μπορω να αποφασισω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κτηνιατρική,Βιολογία ή Χημικό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book