Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Φάρμακα στην εγκυμοσύνη

Μια κοινή ερώτηση που κάνουν οι εγκυμονούσες στο ιατρό τους είναι ιατρέ αρρώστησα μπορώ να πάρω το τάδε φάρμακο;

Ο FDA έχει φτιάξει μια λίστα με τα φάρμακα και το ανάλογο ρίσκο που παίρνεις.



Πολλές φορές ασφαλή φάρμακα κατατάσσονται στην ομάδα Β και όχι στην Α διότι είναι ανήθικο να κάνεις έρευνα σε εγκυμονούσες όχι ομως στα ζωάκια που κυοφορούν. Για αυτό τον λόγο τα συμπεράσματα σε αυτά βγαίνουν με βάση μελέτες στα ζώα. Συνεπώς όλα σχεδόν τα καινούρια φάρμακα ανοίκουν στην Β.

Συνεπώς σε μια έγκυο ένας γυναικολόγος κοιτάει να δώσει φάρμακα που ανοίκουν στην Α και Β κατηγορία ενώ αν το όφελος περνάει το ρίσκο δίνει στην τρίτη κατηγορία.

Θέλουν προσοχή γιατί φάρμακα της ίδιας οικογένειας (π.χ. Μακρολίδες) ανοίκουν σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση την επικνδυνότητα τους στην εγκυμοσύνη και πολλοί ιατροί δίνουν λάθος φάρμακα (π.χ. δίνουν Klaricid αντί για Ζιthromax)


Δεν είναι κακό να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι τα φάρμακα όταν τα παίρνουμε... Πολλές φορές οι ιατροί δε ξέρουν να ψάχνουν και είναι αδύνατο να απομνημονεύσεις ένα σωρό φάρμακα αν θα πρέπει ή όχι να χορηγηθούν στην εγκυμοσύνη. Επίσης αν πάτε σε ιατρό να κοιτάτε αν χρησιμοποιεί την τεχνολογία (αν χρησιμοποιεί ιατρικά προγράμμα και ψάχνει σε αυτά) και δεν είναι της παλιάς σχολής. Να προτιμήσετε την πρώτη περίπτωση διότι σημαίνει ότι ξέρει να ενημερώνεται με βάση τα νέα πρωτόκολλα) και δε απομνημονεύει πληροφορίες που μπορεί τώρα να μην ισχύουν. Ο ιατρός δεν πρέπει να είναι παπαγάλος όπως τον φτιάχνουν στην Ελλάδα αλλά πρέπει να είναι εξερευνητής και να χρησιμοποιεί την λογική του.

Πολλές εγκυμονούσες παίρνουν φυτικά σκευάσματα και νιώθουν ασφάλεια. Σε αυτά τα σκευάσματα δεν έχουν γίνει έρευνες και δε σημαίνει ότι είναι ασφαλή γιατί το λένε κάποιοι που τα πουλάνε οι διάφοροι οικολόγοι.

2 σχόλια:

  1. φυτικες ειναι κ ουσιες δηλητηρια,δεν σημαινει κατι το φυτικο προιον,για να νομιζει καποιος πως ειναι σοι κ καλα ασφαλες,μπορει να ειναι,μπορει κ οχι.

    καλο ειναι να ριχνουμε καμια ματια και στις ανακοινωσεις ΕΟΦ,που κατα καιρους υποδεικνυουν σκευασματα με αυξημενο βαθμο επικινδυνοτητας π.χ η ανακοινωση για καποια σκευασματα αδυνατισματος κ.λπ
    http://farmakopoioi.blogspot.gr/2016/01/blog-post_43.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οι εγκυμονουσες πρεπει δεκα φορες να προσεχουν και να ειναι καχυποπτες σε οτιδηποτε παραφαρμακευτικο.

      Διαγραφή


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book