Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ένα πραγματικά δύσκολο δίλλημα

Γεια σου Κατσικάκι. Με λένε [..]. Είμαι απόφοιτος Θετικής κατεύθυνσης του 2011. Όνειρό μου ήταν να περάσω σε μια στρατιωτική σχολή αξιωματικών. Παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσα 19.000 μόρια, μόρια ικανά για να πραγματοποιήσω το όνειρο μιας ζωής, μια μεγάλη ατυχία που είχα μου στέρησε αυτή μου την επιθυμία. Έτσι πέρασα σε μια σχολή η οποία δε με γεμίζει. Γνωρίζοντας ήδη από το καλοκαίρι για την οριστική, σύμφωνα με το υπουργείο,κατάργηση του 10% αποφάσισα να ξαναδώσω πανελλήνιες με σκοπό να επιτύχω το στόχο μου και γι' αυτό και ξεκίνησα προετÎ
 �ιμασία από τις αρχές του νέου σχολικού έτους. Μάλιστα, πεπεισμένη ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα που μπορεί να αλλάξει την επικρατούσα κατάσταση, παρά τα όσα ακούγονταν για επαναφορά του 10% από διάφορες πηγές, κατέθεσα τα χαρτιά για τη συμμετοχή μου με το 90%. Ωστόσο η επαναφορά του 10% με αναστάτωσε πάρα πολύ και με έφερε σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Θα συνεχίσω με το 90% ή θα κάνω 10%? Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω μια απάντηση γι' αυτό και απευθύνομαι σε σένα. ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ απάντησέ μου όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς την Παρασκευή είναι η τελευταία μέ
 ρα που μπορώ να καταθέσω τα χαρτιά για το 10% ακυρώνοντας αυτά που έκανα για το 90%.


Το σίγουρο είναι ότι δεν είσαι μόνη σου πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν  παρόμοιο πρόβλημα με σένα και σίγουρα βρίσκονται σε παρόμοια διλλήματα. Για τους απόφοιτους του 2011 θεωρώ το 10% τροχοπέδι αφού πιστεύω ότι όσοι το επιλέξουν θα το μετανιώσουν  (εκτός αν έχουν πολλά μόρια διαφορά από την σχολή που στοχεύουν).
Το όνειρο σου είναι μια σχολή αξιωματικών με την βαθμολογία σου περνάς άνετα σε μία σχολή αξιωματικών, μήπως όμως στοχεύεις σε  μια συγκεκριμένη σχολή που πέρσι δε πέρασες;

Μην περιμένεις να περάσεις σε σχολή με το 10% που δε περνούσες πέρσι με το 90% . Οι βάσεις θα κυμανθούν λίγο κάτω από τις βάσεις του 90% του 2010 η πτώση αυτή καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες που είναι αρκετά δύσκολο να μελετηθούν. Είναι αναμενόμενο ότι μια μεγάλη μάζα παιδιών θα κινηθούν σε στρατιωτικές σχολές (ειδικά τους καιρούς που ζούμε), επίσης είναι αναμενόμενο ότι φοιτητές σχολών βιολογίας, φαρμακευτικής που εισήχθαν το 2010 θα κάνουν μαζικά 10% για οδοντιατικές και ιατρικές. Επίσης πάρα πολλοί θα κάνουν 10% για την πλάκα (διότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα μόνο να κερδίσουν για αυτό θεωρούμε απαραίτητο για το 10% να υπάρχει διαλογή όπως γίνεται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την απάντηση θα την λάβεις εσύ η ίδια. Πρέπει να αποφασίσεις σε ποια σχολή θέλεις να περάσεις για την ακρίβεια τι ειδικότητα ....το σχολή αξιωματικών δεν λέει κάτι (γιατί με το 10% τουλάχιστον θα περάσεις σε μια σχολή αξιωματικών).....

Τι θα έκανα εγώ. Θα σκεφτόμουν λογικά δεδομένου ότι έχω κάνει μια προετοιμασία θα έκλεινα τα αυτιά στις σειρήνες που λέει πέρασε με το 10%  (που είναι ο εύκολος τρόπος) θα προετοιμαζόμουνα κανονικά για εξετάσεις με σκοπό να περάσω εκεί που πραγματικά θέλω και όχι εκει που μου υποβάλλει ο βαθμός μου.  Φέτος είναι πολύ δύσκολο να έχουμε θέματα δυσκολότερα από πέρσι θέματα  και τα παιδιά θα γράψουμε καλύτερα (κατά πάσα πιθανότητα). και του χρόνου το 10% θα ευνοεί τα παιδιά που θα δώσουν φέτος.

Βρίσκεται σίγουρα σε δυσκολη θέση αλλά εγώ στην θέση σου θα ξαναέδινα ειδικά αν έχω κάνει μια προετοιμασία σαν την δικιά σου και αν την προηγούμενη χρονιά εγραφα έναν εξαιρετικό βαθμό σαν τον δικό σου.



3 σχόλια:

  1. Σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου και την άμεση απάντησή σου. Θα ήθελα να σου διευκρινίσω περισσότερο την περίπτωσή μου για να μπορέσεις να με βοηθήσεις περισσότερο. Πέρσυ είχα τα μόρια για το ΣΣΑΣ Οδοντιατρικό στη Θεσ/νίκη που ήταν και ο στόχος μου. Φέτος από τη μια ακούγεται για μεγάλη μείωση των θέσεων εισακτέων στις σχολές αυτές και από την άλλη εν μία νυκτί επανέφεραν το 10% περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Οι μέρες που δοθήκαν για να υποβληθούν χαρτιά για τις στρατιωτικές σχολές με το 10% είναι ελάχιστες και κανένας δε γνωρίζει πόσοι και ποιοι τελικά 2 μήνες πριν τις εξετάσεις μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Ανησυχώ μήπως με την πρόχειρότητα που στήθηκε το θέμα του 10% μπω στον αγώνα των πανελλαδικών με αβέβαια αποτελέσματα και εισαχθούν τελικά στη ΣΣΑΣ άτομα με λιγότερα μόρια από μένα μέσω της διαδικασίας αυτής. Περιμένω απάντησή σου γιατί έχω αγχωθεί πάρα πολύ ενώ τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβλέψεις δε μπορούν να γίνουν. Δυστυχώς δε μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό (δεν είμαι μάντης) έχεις δύο επιλογές ή να περιμένεις το 10% παραμένοντας ουσιαστικα αμέτοχη ή να γράψεις και σύμφωνα με τα αποτελέσματα σου να περάσεις σε μια σχολή.

    Οι στρατιωτικές σχολές ειδικά οι οι ιατρικές (ΣΣΑΣ) είναι πόλος έλξης διότι εξασφαλίζουν δωρεάν σπουδές που στις μέρες που ζούμε είναι σημαντικό :). Δε θα είναι και λίγοι αυτοί που θα δηλώσουν ΣΣΑΣ 10% και είναι ήδη φοιτητές σε ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές (εξαιτίας αυτού). Μην ξεχνάς ότι πέρσι καταργήθηκαν οι μετεγγραφές (πολλες οικογένειες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και η εισαγωγή στην ΣΣΑΣ είναι μια λύση για αυτές). Επίσης πάρα πολλοί θα δηλώσουν και δε θα πάνε καν.

    Πράγματι φέτος ακούγεται για μείωση των θέσεων (τιποτα ομως δεν εχει ανακοινωθεί επίσημα) σε περίπτωση που γίνει αυτό μειώνονται αυτόματα και οι πιθανότητες να περάσεις. Συζητησε το με τους γονείς σου, τους καθηγητές και πάρε μια απόφαση μόνη σου και όταν την πάρεις μην κοιτάξεις ποτέ πίσω κυνήγα αυτό που θέλει με πείσμα και κάποτε θα το πετύχεις.

    Εγώ θα ξαναέδινα αλλά αυτή είναι η υποθετική δικιά μου απόφαση που δεν ξέρω αν είναι η σωστή (το 10% είναι Ρώσική ρουλέτα πρέπει να πάρεις την δική σου :) και να είναι λάθος δε πειράζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σου και για τις συμβουλές που μου έδωσες οι οποίες με βοήθησαν πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book