Ακούω από πολλούς (ακομα και φοιτητές) οι οποίοι εξισώνουν την ιατρική με την ανεργία. Τους καιρούς που ζούμε είναι λογικό να έχει πέσει η εργασία σε όλους του τομείς αλλά αποψή μου είναι ότι το τελευταίο επάγγελμα που θα πέσει είναι η ιατρική για πολλούς και διάφορους λόγους.
Το να λέει ένας φοιτητής βιολογικού έναν φοιτητή ιατρικής μελλονικά άνεργο, ή να συμβουλέυει ένας καθηγητής να πάει βιολογικό ένας μαθητής του αντί για ιατρική λόγω ανεργίας της ιατρικής ακούγεται και είναι μάλλον αστείο. Στην Ελλάδα τουλάχιστον στο χωρο της υγείας υπάρχει ιατροκρατεία. Οι βιολόγοι οι χημικοί αν θέλουν να ασχοληθούν με την υγεία (όχι έρευνα) στη ουσία θα ασκήσουν ένα παραιατρικό επάγγελμα. Ο βιολόγος ή ο βιοχημικός δε μπορεί να δράσει αυτοδύναμα σε ένα μικροβιολογικό- βιοχημικό εργαστήριο και στην ουσία δουλεύει για να υπογράψει πάνω στην δουλειά ένας ιατρός μιρκοβιολόγος.
Όσο αφορά τους Μοριακούς Βιολόγους, γενετιστής βγαίνεις και από Ιατρική και μάλιστά αυτοί που ηγούνται στις έρευνες είναι συνήθως (για να μην πω πάντα) γενετιστές - Ιατροί.. Ένας Βιολόγος ένας Βιοχημικός μπορεί να δουλέψει στην δευτεροβάθμια, όμως και ένας Ιατρός μπορεί αν το θέλει το ότι συνήθως οι ιατροί δεν διαλέγουν τον δρόμο αυτό δε κάνει τα δύο άλλα επαγγέλματα καλύτερα ως προς την εύρεση εργασάις. Πάρα πολλοί πάνε σε αυτά τα τμήματα (βιολογίας, βιοχημείας) με σκοπό την έρευνα, πρέπει να ξέρουνε αυτοί οι υποψήφιοι φοιτητές αυτών των σχολών ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό απασχολείται στην έρευνα και σίγουρα οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι απειροελάχιστες εώς μηδαμινές.
Η κλασική ιατρική παρουσιάζει προβλήματα στην Ελλάδα εξαιτίας της υπερπληθώρας των ιατρών που βγαίνουν από Ελλάδα αλλά κυρίως από σχολές εξωτερικού. Παρόλο τον μεγάλο αριθμό του όμως ένας ιατρός θα δουλεψει αργά ή γρήγορα με καλό βαθμό ενώ το κράτος θα τον εκπαιδεύσει με χρήματα δικά του (σε αγροτικά και ειδκότητα) όταν κλάδοι όπως βιολόγοι και βιοχημικοί πληρώνουν πολλά χιλιάδες ευρώ για μια εξειδίκευση.
Επίσης μεγάλες περιοχές (νησιά, επαρχεία) δεν υπάρχουν ιατροί, οπότε όποιος θέλει να δουλέψει μπορεί ένας βιολόγος, ένας βιοχημικός πολλές φορές θέλει να δουλέψει αλλά δε μπορεί για αυτο πάει εξωτερικό ή βολεύεται στην δευτεροβάθμια παίρνοντας μαύρα λεφτά ανασφάλιστα από ιδιαίτερα ή φροντιστήρια.
Eίναι εντελώς λανθασμένες οι φήμες από ορισμένα σχολεία, forum και φροντιστήρια ότι οι Βιολόγοι στην Ελλάδα είναι αναγκασμένοι να απασχοληθούν μόνο με την εκπαίδευση ή την έρευνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Βιολόγοι έχουν ενεργό ρόλο στον τομέα Υγείας. Ειδικότερα με βάση το νόμο :
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Οι Βιολόγοι ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία των Νοσοκομείων (άρθρο 56 παρ.2 του νόμου 2071/15-7-92). Οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται ως Ιδιοκτήτες-Διευθυντές Κλινικών Εργαστηρίων στην ΕΕ και στις ΗΠΑ (δημόσια ή ιδιωτικά), μετά από κατάλληλη μεταπτυχιακή ειδίκευση (πχ. MSc ή PhD στην Κλινική Βιοχημεία), ενώ στην Ελλάδα, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα ως ελεύθεροι επαγγελματίες ( παρ. 1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε., ν.2238/1994), οι Βιολόγοι μπορούν να εργάζονται σε εργαστήρια δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων (πχ. κλινικής βιοχημείας), στα οποία προάγονται μέχρι και το βαθμό του Διευθυντή του εργαστηρίου, οπότε ο Διευθυντής-Βιολόγος είναι υπεύθυνος και για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών (άρθρο 11 του νόμου 1397/83). Επίσης, οι Βιολόγοι εγγράφονται ως τακτικά-πλήρη μέλη ιατροβιολογικών-βιοιατρικών εταιρειών ή συλλόγων όπως η Πανελλήνια Ένωση Επιστημόνων Υγείας, η Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων, η Εταιρεία Κλινικής Βιοχημείας, ο Σύνδεσμος Ιατρικών Γενετιστών, η Διαβητολογική Εταιρεία, η Αντικαρκινική Εταιρεία, η Εταιρεία Λιπιδιολογίας και Αθηροσκλήρυνσης κ.α.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ:
Α) Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 48 του Κ.Φ.Ε. (ν. 2238/1994 ) ως ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται: Όσοι ασκούν το επάγγελμα του γιατρού (…), βιολόγου κ.α. Ως ελεύθερος επαγγελματίας ο Βιολόγος δύναται να ιδρύει (ή να μετέχει σε) ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσιών βιολογίας (πχ. μοριακής μικροβιολογίας, βιοχημείας, γενετικής, ανοσοβιολογίας κ.α.) ή ιδιωτικά ανεξάρτητα κέντρα (εργαστήρια) δοκιμών-αναφοράς-ποιοτικού ελέγχου με άδεια από το υπουργείο Εμπορίου. Β) ΟΔΗΓΙΑ 2004/23/ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 31ης Μαρτίου 2004 : “Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου πρέπει να είναι κάτοχος τεκμηρίου επίσημης εκπαίδευσης στον τομέα της ιατρικής ή των βιολογικών επιστημών, το οποίο χορηγείται με την ολοκλήρωση πανεπιστημιακών σπουδών
Γ) Ειδική περίπτωση ιδιωτικού εργαστηρίου που διευθύνουν οι Βιολόγοι είναι το εργαστήριο ανάλυσης σπέρματος (σπερματολογίας) πχ. ως μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης ( άρθρο 43α του Ν. 3190/1995 που τροποποιήθηκε με το άρθρο 2 του Π.Δ. 279/1993)
ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ:
Α) Οι Βιολόγοι ανήκουν σε αναγνωρισμένο ενιαίο κλάδο του ΕΣΥ σύμφωνα με τα άρθρα 40-44 του νομ.2591/21-8-97 και άρθρο 13 παρ.3 του νομ.2889/2-3-01. Β) Ανήκουν στην Ιατρική Υπηρεσία των Νοσοκομείων, ισότιμα με τους άλλους επιστήμονες που την απαρτίζουν (άρθρο 56 παρ.2 του νόμου 2071/15-7-92). Γ) Εκλέγονται σε αυτόνομη θέση του Επιστημονικού Συμβουλίου των Νοσοκομείων, βάση του άρθρου 2 παρ.16 του νόμου 3204/23-12-2003 ΦΕΚ 296Α΄ (εκλογή Επιστήμονα μη Ιατρού κατηγορίας ΠΕ) Δ) Εφημερεύουν ισότιμα με το υπόλοιπο επιστημονικό προσωπικό της Ιατρικής Υπηρεσίας στα τμήματά τους, έχοντας την πλήρη ευθύνη της ενεργούς εφημερίας τους και καλύπτοντας μόνοι τους επάξια τις επί 24ώρου αυξημένες ανάγκες όλων των κλινικών των Νοσοκομείων της χώρας (άρθρο 88 του νόμου 2071/15-7-92 ΦΕΚ 123 , άρθρο 13 παρ. 16 του νομ. 2889/2-3-01 και άρθρο 13 του νομ. 3204/2003 ΦΕΚ. 296). Ε) Με το άρθρο 11 του νόμου 1397/83 προβλέπεται ότι επιστημονικός υπεύθυνος του κάθε τμήματος δύναται να είναι Ιατρός ή άλλος επιστήμονας (δηλ. Βιολόγος ή Βιοχημικός) της Ιατρικής Υπηρεσίας που υπηρετεί στο τμήμα. Στ) Στην με Αρ. Απόφ. 5 της Ολομέλειας 125-1-89, του ΚΕΣΥ, <>, αναφέρεται ότι το επιστημονικό προσωπικό του Βιοχημικού, Ανοσολογικού, Αιματολογικού κλπ εργαστηρίου που αποτελείται εκτός από Ιατρούς και από Βιολόγους διεκπεραιώνει την αναλυτική διαδικασία, αξιολογεί και ελέγχει τα αποτελέσματα μέχρι και την αποστολή τους. Z) Στα ΔΗΜΌΣΙΑ εργαστήρια του ΙΚΑ τα σπερμοδιαγράμματα πρέπει να υπογράφονται από ιατρό μικροβιολόγο- βιοπαθολόγο ή και βιολόγο, αλλά όχι από ιατρό-γυναικολόγo.
Κοιτα να σου εξηγησω Τσακο. Το γεγονος οτι οι περισσοτεροι φοιτητες Βιολογιας στην Ελλαδα ειναι αποτυχημενοι γιατροι και βγαζουν κομπλεξ απέναντι στην Ιατρικη σου δίνει την δυνατοτηα να περνας στην αντεπιθεση.Βεβαια να μην λες μαλακιες. Η Βιολογια ειναι ξεκάθαρα η βάση της Ιατρικής.Το θεμέλιο στην περιθαλψη ειναι η Βιολογια.Η Ιατρικη αναλαμβλανει μονο το εκτελεστικο κομματι το πιο αναμφισβητητα εχει τις δυσκολίες του. Εαν υποτιμάς την Βιολογια υποτιμάς τον ιδιο σου τον εαυτο ως γιατρο και γινεσαι Ελληναρας. Το μπουρδελο ελληνικο κρατος ειναι αυτο που σε κανει αλλαζονα ως γιατρο και επιτρεπει στο λομπυ των γιατρων να τρωνε απο παντου.Μου κανει εντυπωση που δεν αναφερεις τιποτα για ΗΠΑ και Ευρωπη..Μαλλον δεν φτανουν ως εκει τα ονειρα ενος γιατρου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας φίλος μου έχει ιδρύσει (Βιολόγος) εργαστήριο ανάλυσης σπέρματος . Μου επιβεβαίωσε ότι και στα δημόσια εργαστήρια τα σπερμοδιαγράμματα πρέπει να υπογράφονται από βιολόγο, αλλά όχι από ιατρό-γυναικολόγo.
ΑπάντησηΔιαγραφήτσάκο αγόρι μου, απορώ τι κόμπλεξ έχεις με βιολόγους...και κρίμα που ως γιατρός(από ότι συμπεραίνω) μιλάς έτσι για συνεργάτες σου..Είμαι 24 χρονών, βιολόγος χωρίς μεταπτυχιακό και εργάζομαι ήδη ως ερευνητής με μισθό διπλάσιο από αυτούς των συνομίλικων γιατρών..στο αγροτικό..Δε λέω πως δεν υπάρχουν και άνεργοι βιολόγοι όπως και άνεργοι γιατροί επίσης αλλά δε μου αρέσουν αυτές οι γενικεύσεις και οι ανούσιες συγκρίσεις..Επίσης, για να είμαστε ακριβείς, μοριακός βιολόγος δεν μπορεί να γίνει κανένας γιατρός..ο κλάδος της μοριακής βιολογίας είναι καθαρά θέμα βιολόγου!μην την μπερδεύεις με τη γενετική και συγκεκριμένα με την ιατρική γενετική!Απορώ με ποιά εργαστηριακή εμπειρία ένας ανειδίκευτος γιατρός μπορεί να εκφέρει γνώμη για το επάγγελμα του βιολόγου..όταν σε ασχολέισαι με αυτό που σαρεσει βρίσκεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δουλειά..
ΑπάντησηΔιαγραφήτι λες ρε μακάκα εσύ? Είμαι Βιοϊατρικός Μηχανικός με Ph.D από το Πανεπιστήμιο του Austin, Texas και έχω έλθει στην μπουρδελοχώρα σας πριν ένα χρόνο.. και σίγουρα μετά από κάτι μήνες θα ξαναφύγω. Οι εξυπνάκηδες οι Βιολόγοι με αντιμετώπισαν ως εξωγήινο όσον αφορά τον τίτλο σπουδών μου.. οι Ιατροί τουλάχιστον με αντιμετώπισαν ως ''προχωρημένο Βιολόγο ή περίεγο Μηχανολόγο''.. Οι Βιολόγοι με κοίταγαν με απορία, ζήλια και πίσω από την πλάτη μου έλεγαν τα άπειρα.. ότι μαλακία τους κατέβει.. ρε είστε τελείως μαλάκες κι εσείς και οι γιατροί μαζί. Ιδέα δεν έχετε μαλάκες ελληνάρες.. ΟΥΣΤ και ΨΟΦΟΣ!!!
Διαγραφήhttp://medisp.bme.teiath.gr/pasmtio/images/docs/katastatiko%20swmateioy_.pdf
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο σύλλογο μηχανικών βιοιατρικης τεχνολογίας και κλινικης μηχανικής εγγραφονται α) απόφοιτοι Μηχανικοι Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ΤΕΙ β) απόφοιτοι πολυτεχνείων με μεταπτυχιακό Βιοϊατρικής Μηχανικής γ) επιστήμονες με 3 χρόνια εμπειρία στη βιοιατρικη τεχνολογία (δηλαδή, φυσικοί, βιολόγοι, γιατροί κ.α.). Έχει γεμισει ο τόπος, που να απορροφηθουν όλοι αυτοί...Όπως και όλα τα επαγγέλματα.