Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Αρχιτεκτονική vs πολιτικών μηχανικών

katsiki geia sou. :)
pigainw deutera lykeiou, thetikh kateu8ynsh, kai mou aresei poly to sxedio.
skeftomai gia arxitektoniki h politikos mhxanikos, alla eidika to 2o mou fainetai idiaitera ypshloba8mo.
ti proteineis na epile3w?

epishs, politikwn domikwn ergwn kai arxitektonikh eswterikwn xwrwn pou exoun pio xamhles baseis, ti sxesh exoun me ta parapanw? :/

se parakalw, kane mia analush gi autes tis sxoleees. eimai apelpismenh.:(



Είναι δύο εντελώς διαφορετικές σχολές ως προς το περιεχόμενο αλλά μοιράζονται παρόμοια επαγγελματικά δικαιώματα. Η αρχιτεκτονική έχει λίγα μαθηματικά και πολλές καλλιτεχνίες, είναι ωραία ως σχολή που οι φοιτητές την λατρεύουν. Οι πολιτικοί μηχανικοί από την άλλοι είναι περισσότεροι μηχανικοί και δεν ενδιαφέρονται τόσο για το σχέδιο αλλά για την ευστάθεια του κτιρίου. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει σαφώς περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα στους πολιτικούς μηχανικούς οι οποίοι πρακτικά μπορούν να λειτουργήσουν αυτοδύναμα χωρίς την συμβολή αρχιτέκτονα. Για αυτόν  τον λόγο εγώ θα πρότεινα  να πας πολιτικός μηχανικός.


Ανάμεσα στους πολιτικούς δομικών έργων και αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων θα πρότεινα  την αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων λόγω καλύτερη επαγγελματικής εξέλιξης και τους δύο κλάδους μπορείς να τους κάνεις με μεταπτυχιακά στο πολιτικών μηχανικών και στην αρχιτεκτονική.



4 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι δεν θα πρεπε να προτείνεις και πού να πάει. Λέγε ό,τι ξέρεις και τέλος. Μας δίνεις και συμβουλές, έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου!
    Είμαι φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Δ.Π.Θ.
    Τα επαγγελματικά δικαιώματα ενός πολιτικού μηχανικού εμπεριέχουν και τα δικαιώματα ενός αρχιτέκτονα.
    Στην πρώτη σχολή θα ασχοληθείς κυρίως με την στατική επάρκεια ενός κτιρίου, δηλαδή τι πρέπει να κάνεις για να μην πέσει, μιας γέφυρας κτλ, χωρίς όμως να παραλείπονται και μαθήματα αρχιτεκτονικής σύνθεσης (Οικοδομική όπως ονομάζεται στη σχολή μου). Αν πάρεις δε τον αντίστοιχο τομέα (δομοστατικών) θα κάνεις ακόμα περισσότερα μαθηματα σύνθεσης. Ακόμα οι πολιτικοί μηχανικοί (στη Ξάνθη συγκεκριμένα) διαδάσκονται και για τα δομικά υλικά, τις δομικές μηχανές και γενικότερα ότι έχει σχέση με την οργάνωση και διοίκηση του εργοταξίου. Φυσικά, τα μαθηματικά είναι πολύ περισσότερα σε αυτή τη σχολή από την αρχιτεκτονική.
    Η Αρχιτεκτονική είναι γενικά μια πιο "καλλιτεχνική" σχολή, χωρίς όμως να σημαίνει ότι ο αρχιτέκτονας δεν είναι μηχανικός. Υπάρχουν διαφορές στις κατα τόπους σχολές στο περιεχόμενο των σπουδών. Για παράδειγμα στη Ξάνθη οι φοιτητές διδάσκονται περισσότερα μαθήματα Στατικής και Μηχανικής από τους φοιτητές της σχολής του Βόλου. Σε καμία περίπτωση όμως οι γνώσεις περί στατικής επάρκειας ενός κτιρίου δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτές ενός πολιτικού μηχανικού.
    Οι δύο σχολές έχουν πολλά κοινά, αλλά και πολλές διαφορές. Η υπογραφή ενός πολιτικού μηχανικού είναι πιο "ισχυρή" από την υπογραφή ενός αρχιτέκτονα, με την έννοια ότι μπορεί να υπογράψει περισσότερες μελέτες. Όπως καταλαβαίνεις ένας Πολιτικός Μηχανικός μπορεί να σταθεί σαν ελεύθερος επαγγελματίας πιο ανεξάρτητα από έναν Αρχιτέκτονα. Όμως αυτό δεν είναι σωστό καθώς αισθητικά ένα κτίριο πολιτικού μηχανικού δεν είναι εξίσου καλό με ένα κτίριο αρχιτεκτονα. Όπως καταλαβαίνεις τα δύο επαγγέλματα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους.
    Όσον αφορά τις άλλες δύο σχολές που αναφέρεις σου τονίζω ότι είναι ΤΕΙ και όχι ΑΕΙ, με ότι αντίκτυπο αυτό επιφέρει και στα επαγγελματικά δικαιώματα. Παλιότερα οι δομικών έργων ονομάζονταν Πολιτικοί Υπομηχανικοί. Σήμερα θα τους δεις σαν Πολιτικοί Μηχανικοί Τ.Ε. (Τεχνικής Εκπαίδευσης). Φυσικά δεν μπορούν να υπογράψουν ότι υπογράφει ένας πολιτικός μηχανικός, νομίζω μέχρι τριώροφο.
    Άποψη μου είναι να μην κατευθυνθείς προς αυτή τη μεριά, αλλά να την έχεις σαν backup. Βέβαια όταν τελείωσεις αυτή τη σχολή μπορείς να δώσεις κατατακτήριες εξετάσεις για την σχολή των Πολιτικών Μηχανικών, αλλά θα αρχίσει πάλι από το πρώτο έτος.
    Αν τελειώσεις είτε Πολιτικών Μηχανικών είτε Αρχιτεκτόνων, μπορεις να δώσεις κατατακτήριες για την άλλη σχολή αρχίζοντας από το ΤΡΙΤΟ έτος για να πάρεις και το άλλο πτυχίο (αντί μεταπτυχιακού, καθώς πλέον το πτυχίο πολυτεχνείου αναγνωρίζεται ως Master).
    Αυτά είχα να σου πω. Δεν μπορώ να σου πω σε ποια από τις δύο σχολές να πας. Και γω ήμουν σε αυτό το δίλλημα μετά τις πανελλήνιες, αλλά για πολλούς λόγους αποφάσισα να πάω στους Πολιτικούς.
    Καλή επιτυχία με τις πανελλήνιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalhspera!eimai mathitria 3hs lukeiou exw hdh arxisei mathimata sxediou apo tin 2a lukeiou kai exw megalo thema afou mia lew pws thelw arxitektonikh kai mia oxi.den 3erw ti thelw me liga logia. vasika me fovizei ligo na valw ws stoxo thn arxitektonikh giati tha dhlwsw mono athina afou i aderfi m exei perasei ekei kai den exw alli epilogi gia oikonomikous logous kuriws. epishs den isxuoun opws ematha oi metagrafes gia athina opote exw agxwthei kai apogohteutei. ti allo tha borousa na dhlwsw meta tin arxitektonikh?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επαγγελματικά μιλώντας, ο αριχτεκτονας και ο πολιτικος μηχανικος ουσιαστικά (πρέπει να) λειτουργούν συμπληρωματικά και να συνεργάζονται για να υπάρχει άρτιο αποτέλεσμα. πχ ο αρχιτεκτονας θα φτιάξει τα αρχιτεκτονικα σχεδια και έπειτα ο μηχανικός πάνω σε αυτά και με βάση αυτά πρέπει να φτιάξει τις στατικες μελετες που απαιτούνται, για να εξασφαλίσει στατικότητα και ασφάλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book