Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σχέδιο Αθηνά το πετσόκομμα της Παιδείας

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν ποιες σχολές θα κοπούν σας φανερώνουμε το σκεπτικό κατά το οποίο η κυβέρνηση θα προβεί στην κίνηση αυτή και τέλος θα εκφράσουμε την άποψη μας για το σχέδιο αυτό.

Στόχος της υπουργείου είναι απλός να μειώσει στο ελάχιστο τα επαρχιακά τμήματα και να συγκεντρώσει όλες τις σχολές σε αστικά κέντρα.  Οι σχολές λοιπόν που κινδυνεύουν να καταργηθούν είναι αυτές που είναι μόνα τους. Οι φοιτητές αυτών θα μεταφερθούν σε αντίστοιχες σχολές μεγαλουπόλεων  (π.χ. Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα). 

Ξεκρέμαστοι θα μείνουν δεκάδες απόφοιτοι τμημάτων που θα καταργηθούν που θα κρατήσουν επαγγελματικά δικαιώματα μεν αν υπάρχουν αλλά το πτυχίο τους θα χάσει πολύ από την αξία του αφού θα είναι πτυχίο σχολής φάτνασμα (δε προβλέπεται αλλαγή ονόματος στο πτυχίο) ενώ οι φοιτητές αυτών των σχολών  θα συγχωνευθούν σε ένα μεγαλύτερο ίδρυμα συνεπώς θα αναβαθμιστούν ως προς την αγορά εργασίας


Γνώμη μας είναι ότι αυτό το σύστημα μόνο κακό θα κάνει και στόχος είναι καθαρά οικονομικός. Ο ανταγωνισμός θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος ενώ η διεκδίκησης μιας  θέσης στις δημοφιλείς σχολές θα γίνει ένα άπιαστο όνειρο.  Ενώ τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται σε αυτές τις σχολές επρόκειτο να παρουσιάσουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Μη πιστεύετε ότι θα καταργηθούν σχολές  σύμφωνα με την αγορά εργασίας (το κριτήριο θα είναι καθαρά γεωγραφικός ψαλιδίζουμε την περιφέρεια) τμήματα όπως η φιλολογία, τα ιστορικά.... που οδηγούν σε πτυχίο ανεργίας θα συνεχίσουν να υπάρχουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book