Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Η γάτα μπορεί να προκαλέσει Εχινόκοκκο στον άνθρωπο;




Αν και στην Ελλάδα το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο αφού το συγκεκριμένο είδος   δεν υπάρχει. Ο  Eχινόκοκκος που προκαλεί νόσο μέσω των γατιών είναι  Echinococcus multilocularis  σε άλλες περιοχές όπως στην Κεντρική Ευρώπη, στον Καναδά, Ρωσία παρατηρείται συχνή μετάδοση. Το μικρόβιο διασπείρεται μέσω των τρωκτικών στα σαρκοφάγα (γάτες, σκύλους, τσακάλια, αλεπούδες) και μέσω των εκκρίσεων σου μολύνουν τροφές φυτοφάγων και μεταδίδουν το μικρόβιο σε αυτά. Ο άνθρωπος  μολύνεται μέσω εισπνοή όταν έρθει σε επαφή με περιτώματα αυτά των ζώων. Έχει παρατηρηθεί και μετάδοση μέσω των ιών. 

Κλινικά στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει δυσθρεψία, κίρρωση, ασκήτη. Χωρίς θεραπεία η θνητότητα είναι το 70%. 
Η θεραπεία είναι δυνατή με εκτομή των κυστεων (ήπαρ, πνεύμονα ) σε συνδιασμό με φαρμακευτική αγωγή (μεβενδαζόλη,  αλβενδαζόλη)


 Εξαιτίας την σοβαρότητας της ασθένεια είναι απαραίτητη η καλή ανατομική υγιεινή  και αποπαρασίτωση των γάτων και σκύλων  και να ελέγχονται τα σκυλιά και τα γατιά που έρχονται σε επαφή με τα ζώα.


Συνοψίζοντας η γάτα μπορεί να μεταδόσει Εχινόκοκκο στον άνθρωπο

1 σχόλιο:

  1. Ρε φιλε αμαν με το google translate

    πρωτου κανεις copy paste και το δημοσιευσεις εδω δεν το διαβασες ?
    μέσω των εκκρίσεων σου μολύνουν τροφές (μου???) // Έχει παρατηρηθεί και μετάδοση μέσω των ιών.(οι ιοι μολυνονται με παρασιτα?) // ξαιτίας την σοβαρότητας της ασθένεια(ς)// είναι απαραίτητη η καλή ανατομική υγιεινή (δλδ να πλενουμε συγκεκριμενα μερη, οπως τα γεννητικα μας οργανα?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book