Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Συγχωνεύσεις ΑΕΙ

tsako mhpws 3ereis tpt gia tis sugxwneuseis twn aei? Kai sugekrimena gia to pamak an 8a paei sto ap8?

To μόνο σίγουρο είναι ότι συγχωνεύσεις θα γίνουν. Δυστυχώς ο λόγος που άνοιξαν οι σχολές επί Αρσένη ήταν για να αναπτυχθεί κυρίως οικονομικά η περιφέρεια και αυτό πραγματικά έγινε αφού τα πρώτα χρόνια πολλές περιοχές σημείωσαν ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα ο δυσανάλογος μεγάλος αριθμός ΑΕΙ και ΑΤΕΙ οδήγησαν σε ταιράστια ποσοστά ανεργίας. Δημιουργήθηκαν τμήματα που δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθούν

π.χ. το τμήμα της ΣΕΜΦΕ ένα εξαιρετικό τμήμα τα μόνα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρει είναι δικαίωματα φυσικού ή μαθηματικού. Οταν φτιάχτηκε αυτό το τμήμα είχε ως στόχο να δημιουργήσει απόφοιτους που θα ασχολούνταν με την έρευνα στο Μετσόβιο. Δυστυχώς στο τμήμα δε προσφέρονται επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικών.


 Άλλο τμήμα είναι το τμήμα Μοριακής Βιολογίας της Αλεξανδρούπολης. Η σχολή παρουσίαζε ιδιαίτερα υψηλή βάση τα πρώτα χρόνια παρόλα αυτά οι πρώτοι απόφοιτοι ήρθαν αντιμέτωποι με την ανεργία. Στην αρχή οι απόφοιτοι δε μπορούσαν να απασχοληθούν στην δευτεροβάθμια και η ζήτηση επαγγελματικά στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα χαμηλή. Η Ελλάδα παράγει εξαιρετικούς απόφοιτους τους οποίους εκμεταλλεύονται άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει σε πάρα πολλές σχολές και δυστυχώς το υπουργείο το κατάλαβε και αυτό  πρέπει να σταματήσει.

Πιστεύουμε ότι στόχος του υπουργείου είναι να καταργήσει πάρα πολλά τμήματα και  ο κύριος όγκος των φοιτητών να συγκεντρώνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα  και μπορεί και Αλεξανδρούπολη. Τα τμήματα της περιφέρειας είτε θα σταματήσουν να δέχονται νέους φοιτητές (πράγμα που δε το θεωρούμε τόσο καλό) είτε να ενσωματωθούν σε αντίστοιχα τμήματα των μεγαλουπόλεων. Το πότε θα γίνει αυτό δε το ξέρουμε αλλά πιστεύουμε ότι σε  διάστημα 2,3 ετών θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα.  

Οι βάσεις εισαγωγής μελλοντικά εξαιτίας της μείωσης τον σχολών θα παρουσιάσουν μεγάλη άνοδο (όπως ήταν περίπου με τις Δέσμες).  Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ανοίξουν θα απορροφούν μεγάλο εύρος αποφοίτων λυκείου και δυστυχώς θα χάσει το πανεπιστήμιο το χαρακτήρα που έχει σήμερα.

Αν ήμασταν  υπουργοί Παιδείας θα κάναμε κάτι πολύ απλό (σίγουρα όμως θα είχαμε αντιδράσεις). Θα επανέφερα ακριβώς το σύστημα των δεσμών και θα καταργούσα με ενσωμάτωση των φοιτητών σε άλλα τμήματα αντίστοιχα των σχολών που άνοιξαν πριν 10 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book