Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Γιατί τα επιστημονικά βιβλία είναι τόσο μεγάλα; (γιατί δε πρέπει να τα διαβάζουμε)


Σε πολλές σχολές κυρίως στην ιατρική και σε άλλες υπάρχουν βιβλία τα οποία κανείς δε μπορεί να διαβάσει γιατί είναι πολύ μεγάλα. Πολλά παιδιά αρχίζουν να τα διαβάζουν αλλά συχνά τα παρατάνε γιατί απλά το διάβασμα διότι δε βγαίνει (έτσι διαβάζουν επιλεκτικά από αυτά και το γενικό διαβασμα βγαίνει απο τις διαλέξεις και τις σημειώσεις από τα βιβλιοπωλεία. Αυτο έχει ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να μένουν ημιμαθείς (ακόμα και αυτοί που παίρνουν 9 και 10 μπορεί να ανοίκουν σε αυτή την κατηγορία. 

Γιατί όμως Τσάκο τα βιβλία είναι τόσο μεγάλα;
Συνήθως τα βιβλία αυτά είναι τόσο μεγάλα  διότι ο συγγραφέας τους είναι ενός μέλος ΔΕΠ η κάποιου γνωστού ή  φιλικού εκδοτικού οίκου και με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν εύκολα κέρδη οπότε δίνουν αυτά τα βιβλία ακόμα και αν δεν απευθύνονται σε φοιτητές

Επίσης πολλα είναι μεγάλα διότι θέλουν να δικαιολογήσουν το μεγάλο κόστος τους. (200 ευρώ για ένα βιβλίο ιατρικής φαίνετι λογικό αν έχει 1000+ σελίδες άκόμα και οι περισσότερες γράφουν αρλούμπες).

Εσύ Tσάκο διαβάζεις τα μεγάλα βιβλία; 
Ναι αναγκάζομαι και τα διαβάζω αλλά πάντα επιλεκτικά. Αυτό διότι πολλοί καθηγητές βάζουν μεσα από το βιβλίο οπότε αναγκάζομαι να βρω τι ρωτάνε ώστε να τα μάθω από το βιβλίο όμως το γενικό διάβασμα το κάνω από ένα μικρότερο βιβλίο το οποίο αγοράζω.


Μα Tσάκο εσύ είσαι πλούσιος  εμείς δεν έχουμε λεφτά για να πάρουμε και άλλα βιβλία;
Ούτε εγώ είμαι πλούσιος. Τα βιβλία που είναι καλά κάνουν  λίγα λεφτά όλοι έχετε λεφτά (20-30ευρώ) για ένα βιβλίο το οποίο θα σας βοηθήσει στο να γίνεται καλύτεροι επαγγελματίες. Αν είστε τζαμπατζίδες τότε μπορείτε εύκολα να κατεβάσετε τα βιβλία (τις ξένες εκδόσεις) ή να τα βρείτε σε καμιά βιβλιοθήκη και να τα βγάλετε φωτοτυπία.

Τα έχω παρει τώρα δηλαδή είσαι υπέρ στο να κόψουνε τα βιβλία από τους φοιτητές κύριε Τσάκο;
Επειδή φοιτώ στην δεύτερη σχολή τώρα  την επόμενη χρονιά μας κόψανε τα βιβλία. Τότε φοιτητές που δε δικαιούνταν βιβλία διαμαρτυρηθηκαν έντονα. Εγώ δεν ασχολήθηκα και απλά έκανα έρευνα αγοράς για κάθε βιβλίο που αγόραζα με αποτέλεσμα με λίγα λεφτά να έχω μια ωραία βιβλιοθήκη που διαβάζεται.  Δε θεωρώ σωστό να διαμαρτύρομαι για να πάρει ο κάθε καθηγητής λεφτά για ένα βιβλίο που έκανε επιμέλει, αν μπορούσα θα έκοβα τα βιβλία από όλους τους φοιτητές (διότι δεν υπάρχει περίπτωση τα μέλη ΔΕΠ να προτείνουν σωστά βιβλία για τους φοιτητές τους.

Ένα σωρό σαχλαμάρες λες ρε Τσάκο αφού με το νέο σύστημα Εύδοξος μπορείς να διαλέξεις μέχρι 4 επιλογές.
Αν οι 3 στις επιλογές  είναι περιοδικά... και η 4η είναι ένα βιβλίο που είναι πλήρες μεγάλο και τυχαίως το έχουν γράψει μέλη ΔΕΠ τότε η επιλογή δεν είναι άλλη παρά ελεύθερη. Θέλω στο Εύδοξος να υπάρχει ελεύθερη επιλογή ώστε ο φοιτητής να διαλέξει μόνος του τα βιβλία χωρίς να υπάρχει περιορισμένος επιλογών. Για τα βιβλία που είναι πάνω από 50 ευρώ να επιβαρίνεται για το παραπάνω ποσό ο φοιτητής.

Βλάκας είσαι απορώ γιατί σε διαβάζω ακόμα τα βιβλία δεν είναι τόσο ακριβά που μας λες

Όποιος το λέει είναι....
Δείτε πόσο κάνουν τα βιβλία στην Ελλάδα και πόσο κάνουν τα αντίστοιχα αγγλικά. Τα βιβλία τα ελληνικά μπορεί να είναι 3-4 εκδόσεις πίσω αλλά κάνουν πάνω από την διπλάσια τιμή του αντίστοιχου ελληνικού. Δηλαδή με λίγα λόγια ο μεταφραστής και η γενική επιμέλεια πληρώνεται παραπάνω από την συγγραφέα του βιβλίου και την ομάδα παραγωγής του.

Στα ελληνικά βιβλία συμβαίνει αυτό κύριε Τσάκο; 


Kοιτάξτε παιδιά

 

Λοιμώξεις και αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία


Ελένη Γιαμαρέλλου

Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, 2005
1880 σελ.
ISBN 960-372-084-4, ISBN-13 978-960-372-084-3, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 242,27


Λοιμώξεις και αντιμικροβιακή χημειοθεραπεία

 

Ελένη Γιαμαρέλλου

Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης, 2009
1687 σελ.
ISBN 978-960-399-910-2, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 99,00

Τιμές biblionet.

Η έκδοση του Λίτσα έκδοση 2005 η οποία κυκλοφορεί σε 3 τόμους δινόταν ως βιβλίο για το μάθημα πριν ανακοινωθεί ο φραγμός του ένός βιβλίου.
Η έκδοση του Πασχαλίδη 2009 είναι 4 χρόνια μετά γραμμένη, πρόκειται για το ίδιο βιβλίο.... παρόλα αυτά στην σχολή μου οι καθηγητές προτίμησαν να δώσουν την έκδοση του Λίτσα στην οποία η τιμή είναι πάνω από την διπλάσια του άλλου.

Μα Tσακο τα βιβλία τα χρειάζοντια οι φοιτητές από αυτά θα διαβάζουνε όταν τελειώσουν
Μα δε τα χρειάζονται. Μπείτε στο greekmeds ή σε άλλα παρόμοια site που νέοι ιατροί (αλλά και άλλοι επαγγελματίες) τα πουλάνε με πολύ χαμηλές τιμές. Φυσικά από όλη αυτή την ιστορία ο μόνος που ζημειώνεται είναι το κράτος. Για αυτό τον λόγο καλό είναι να κοπούν τελείως τα βιβλία και αντί αυτού να υπερφορτωθούν οι βιβλιοθήκες ώστε όποιος φοιτητής θέλει να διαβάσει από βιβλία τόμους να δανείζεται από αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book