Τρίτη, 3 Ιουλίου 2012

Χημεία Λυκείου vs Xημεία Πανεπιστημίου

Γεια σου Tsako Διαβαζοντας το blog σου καπου ειδα οτι ανεφερες οτι καποιος που αγαπα την χημεια στο λυκειο δεν ειναι σιγουρο οτι θα αγαπησει και την χημεια στο πανεπιστημιο. Τονισες δηλαδη οτι η Χημεια του πανεπιστημιου ειναι τελιως διαφορετικη απο αυτην του λυκειου. Τι ενοεις με αυτο? πχ εσυ που σπουδαζεις ιατρικη και εχεις ερθει σε επαφη με την χημεια του πανεπιστημιου σου αρεσε ως μαθημα? Εχει ασκησεις, (οπως πχ Σαλτερη κ.α) ? Εχει σχεση απο πλευρας περιεχομενου με την χημεια του λυκειου? Γενικα αν μπορεις επισημανε τις διαφορες τους Ευχαριστω εκ'των προτερων

Η Χημεία του Λυκείου είναι η κλασική Χημεία που μάθαιναν πριν κάποιες δεκαετίες (πριν το 1970) στην οποία μαθαίνεις ασκήσεις σε κάποια πρότυπα π.χ. του bohr, lowry (που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν). Η σύγχρονη χημεία προσεγγίζεται με πιθανότητες.

Αυτά που μαθαίνετε στο λύκειο είναι κάποιες προσεγγίσεις αλλά στις μέρες αυτές οι προσεγγίσεις έχουν γίνει πολύ πιο ακριβείς (αφού πάνω σε αυτές έχουν προσθεθεί νέες θεωριες και κανόνες) με αποτέλεσμα η επιστιμη να είναι ιδαίτερα πολύπλοκη. Η ανόργανη χημεία του πανεπιστημίου είναι η λεγόμενη ηλεκτροχημεία (τα πάντα είναι ανταλλαγές ηλεκτρονίων) και οι αντιδράσεις όλες γίνονται με ηλεκτροχημικό τρόπο. (δε τα ξέρω καλά μιας και δεν είμαι χημικός).

Επίσης στο λύκειο δεν γίνεται αρκετή προσέγγιση στην οργανική χημεία (πάνω σε αυτή στηρίζεται όλη η φαρμακολογία).  Υπάρχουν πάρα πολλες έννοιες που είναι δυνόητες όχι μόνο για μένα αλλά και για απόφοιτους χημείας παλαιότερων ετών. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι είναι της βιοχημείας (στο λύκειο γίνεται ένα μικρό κομμάτι της στην τεχνολογική) αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά μια χούφτα χώμα πάνω σε μια γη 1 στρέμμα. 

Επίσης υπάρχει και το εργαστηριακό κομμάτι (πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείες πιπέτες, εργαλεία, να κάνεις υπολογισμούς και να ακολουθείς βήματα τα οποία είναι τα βρίσκω αρκετά εκνευριστικά αλλά  σε μερικούς αρέσει).

Η Χημεία στο Πανεπιστήμιο δεν έχει καμία σχέση ή πολύ μικρή με την χημεία του λυκείου.  Από την αλλη θεωρώ το χημικό πολύ καλό τμήμα με πολυ καλό σύλλογο και προφέρει πραγματικά καλές διεξόδους στους απόφοιτους του.

Έγώ ήρθα σε επαφή με την χημεία  ως φοιτητής Νοσηλευτική και μετέπειτα ως φοιτητής Ιατρικής. Δεν έχω σχηματίσει καλή άποψη (εξαιτίας κυρίως των καθηγητών οι οποίοι ρίχνουν όλο το κόμπλεξ πάνω στους φοιτητες αυτών των σχολών).
Από ότι ξέρω στα χημικά τμήματα και στα βιολογικά η χημεία προσεγγίζεται με αλλον τρόπο στους φοιτητές και μερικοί πραγματικά την λατρεύουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book