Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Mεταπτυχιακό ή δουλειά ο Τσάκος αναλύει

Πολλά παιδιά μπαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχολές όπως πληροφορική και έχουν ως στόχο να κάνουν μεταπτυχιακό, μετά διδακτορικό και μετά να διδάξουν σε ένα πανεπιστήμιο. Πιστεύω πως έτσι θα γίνουν πανεπιστήμονες και θα τους σέβεται όλος ο κόσμος. Η αλήθεια είναι ότι το διδακτορικό ανεξάρτητα από την σχολή δίνει κύρος. Εμείς έχουμε την εντύπωση ότι το μεγαλύτερο λάθος που έχει να κάνει κάποιος είναι αυτό. Αυτοί που διδάσκουν στα πανεπιστήμια είναι πολλές φορές ακατάλληλοι για πρακτική δουλειά. Ένα απλό παράδειγμα ποιος οδηγάει καλύτερα ο δάσκαλος οδήγησης που διδάσκει οδήγηση 20 χρόνια ; ή ο οδηγός νταλίκας που οδηγάει  20 χρόνια προφανώς ο δεύτερος. Ετσι συμβαίνει και στα πιο μουράτα επαγγέλματα. Η ελληνική κυβέρνηση αποτελείται επί το πλείστον από διδάκτορες πανεπιστημίου, εφαρμόζουν άριστα την θεωρία αλλά δε πετυχένουν. Γιατί ώμος συμβαίνει αυτό; Ένας καθηγητής ΗΜΜΥ, πληροφορικής μπορεί να εκπαδεύει ένα σωρό πράγματα στα παιδιά αλλά αυτά που ξέρει είναι στην ουσία άχρηστα αφού δε χρησιμεύουν σε πολλά πράγαμτα επαγγελματικά.  Πόσοι καθηγητές μπορούν να κάνουν μια εφαρμογή στο iphone; Μάλλον κανέναν.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι δε ξέρουν να δουλεύουν δεν έχουν πειραματιστεί με τις θεωρίες και δεν έχουν εργασιακή πείρα. Αν η κυβέρνηση είχε εμπειρογνώμονες οικονομολόγους σίγουρα θα ήμασταν σε καλύτερη φάση από την σημερινή. Πως είναι δυνατόν ένας διδακτορικός δάσκαλος δημοτικής εκπαίδευση να ξέρει καλύτερα την δουλειά από έναν δάσκαλο χωρίς ακαδημαϊκά προσόντα αλλά με χρόνια δουλειά μπροστά τους;

Πως λοιπόν τα περισσότερα παιδιά έχουν αυτό τον στόχο π.χ. τον ακαδημαϊκό ; Επειδή πιστεύουν ότι οι διδάκτορες τα ξέρουν όλα αυτό που γνωρίζουν όλοι είναι η διδασκαλία μέσω της εκπαίδευση τους. Έχουν πρότυπα δάσκαλους για αυτό έμμεσα δημιουργείται η εντύπωση ότι το ανώτερο που μπορεί να κάνεις είναι να διδάξεις. 

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η καραμέλα.  Αυτοί που ξέρουν καλύτερα ένα επάγγελμα πολλές φορές δε το έχουν σπουδάσει ούτε προπτυχιακά. Το μεταπτυχιακά (τα περισσότερα τουλάχιστον) το μόνο που προσφέρουν είναι μόρια στο ΑΣΕΠ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


πάτα κλικ στην εικόνα να μπεις στο guest book